Zorgbestuurder, ontwikkel een visie op het gebruik van Big Data.

Het gebruik van Big Data (BD) is omvangrijk en gaat veel veranderen, maar de zorgsector blijft ver achter, werd in drie presentaties geconstateerd. Wat gaat de sector met BD doen?
Frans Feldberg, Associate professor VU Universiteit/Director Amsterdam Centre for Business Analyticsstelde dat we het punt naderen waarop BD voorspellende, zelfs voorschrijvende waarde krijgt. Bij de vraag ‘besturen of bestuurd worden’ is dat van belang, want BD wordt steeds meer indicatief. Er valt dus strategie op te ontwikkelen.
De exponentiële groei van data heeft veel impact op de gehele samenleving, dus ook de zorg. Consumenten slaan al grote hoeveelheden digitale gegevens op in allerlei bestanden. Ook gegevens over hun eigen gezondheid, bijvoorbeeld in MyFitnesspal en Runkeeper. Dat levert bedrijven als Google en Apple een gigantische hoeveelheid gegevens op. Wat gaan ze daarmee doen? Verkopen? Krijgen zij zo in de toekomst de planning in de zorg in handen? Wat doet de sector hiermee? Feldberg: “Wij moeten deze feiten onder ogen durven zien en een visie hierop ontwikkelen. Eigenlijk”, stelde Feldberg aan het eind van zijn presentatie, “is het to be disruptedor to be disrupive.”

BD groeit exponentieel: we naderen snel het punt waarop big data voorschrijvende waarde heeft omdat we microscopisch naar data kunnen kijken’

  1. Big Data (BD). Feldberg legde in een gedreven presentatie uit dat de ontwikkeling van Big Data Analytics (data en data-analyse) heel snel gaat. Gegevens komen steeds sneller en op detailniveau beschikbaar. BD kan ons al voorzien van inzichten die waarde toevoegen. Alle verzamelde en geselecteerde data kunnen ons actionable insights geven en resultaten opleveren.
  2. BD groeit exponentieel: we naderen snel het punt waarop big data niet alleen voorspellende, maar ook voorschrijvende waarde heeft omdat we microscopisch naar data kunnen kijken. Bij de vraag ‘besturen of bestuurd worden’ worden deze gegevens van belang, want de inzichten zijn steeds meer richtinggevend. Daarop valt een strategie te ontwikkelen.
  3. De enorme snelheid waarmee BD zich ontwikkelt heeft veel impact op de samenleving, op instellingen en dus ook de zorg. De zorgsector kan hier niet meer om heen.
  4. Consumenten stoppen enorme aantallen gezondheidsgegevens in apps zoals bijvoorbeeld MyFitnesspal en Runkeeper. Bedrijven als Apple en Google beschikken ook over gigantische hoeveelheden gegevens. Hoe gaat de zorgsector daarmee om? En wat gaan die bedrijven daarmee doen? Gaan zij de gegevens en inzichten verkopen? Zijn zij in staat om in de nabije toekomst de logistiek van de zorg over te nemen? Het is hard nodig dat zorgbestuurders hier een visie op ontwikkelen. Doe dat gedurfd, durf out of the box te denken.
  5. Het is voor de zorg to be disrupted or be disruptive.

In de discussie na deze presentatie kwam naar voren dat ook zonder Big Brother binnen te halen, er al veel winst voor de zorg valt te halen wanneer de sector goed gebruik gaat maken van digitale gegevens die er al zijn. Er zijn al zoveel geanonimiseerde resources, ook als  open data, laten we die in elk geval gebruiken, daar kan je al veel slagen mee maken. De vraag kwam op of hier een rol ligt voor raden van toezicht. En: hoe kunnen wij toegang krijgen tot relatief goedkope BD-bewerkingen?
Enkele deelnemers bevestigden dat ze er nog weinig mee bezig zijn. Een enkel ziekenhuis is intern bezig met data-gedreven digitale innovatie, nog niet met contact maken met andere netwerken.
BD geeft ook aan consumenten macht: zij zullen in de toekomst eenvoudig kunnen nagaan welke instelling voor hen de beste zorg levert.
Feldberg hoopt dat de Wet van Moore – de snelheid van computerchips verdubbelt iedere 18 maanden – ook gaat werken als het gaat om adoptie en toepassing van big data analytics: het aantal succesvolle toepassingen ervan verdubbelt iedere 18 maanden. Hij hamerde erop dat zorginstellingen moeten blijven kijken naar hun kernwaarden en van daaruit zich moeten afvragen hoe het staat met de BD-ontwikkelingen en wat ze daarmee moeten.