Cliënt en medewerker zijn samen in charge. Dát is de essentie.

Machteld Huber, arts/senioronderzoeker van het Louis Bolk Instituut, vertelde over haar wetenschappelijke zoektocht naar een andere definitie van gezondheid. De WHO-definitie van gezondheid stamt uit een tijd waarin vooral infectieziekten moesten worden bestreden. Nu we leven in een periode waarin vooral ouderdomsziekten en chronische ziekten de grootste gezondheidsproblemen zijn, ontwikkelt Huber  een gezondheidsdefinitie die hierop aansluit, de zorg effectief maakt en betaalbaar houdt. Met haar concept van Positieve Gezondheid staat niet langer de ziekte centraal, maar de mens en zijn algehele welbevinden. Dit sluit aan bij een visie waarin de patiënt centraal staat, zelfmanagement belangrijk is en vragen worden gesteld bij overbehandeling van ouderen. Het concept Positieve Gezondheid is in ontwikkeling en Huber vraagt hiervoor aandacht bij de WHO.

'De huidige gezondheidsdefinitie leidt tot over- en doorbehandelen'
  • Constateerde dat de gezondheidszorg door de vergrijzing onhoudbaar wordt als we niet een omslag maken. Zelfmanagement is bij die omslag essentieel. Mensen moeten leren om in zichzelf te gaan investeren. Daarvoor moeten we het denken veranderen.
  • De oude (1948) WHO-definitie van gezondheid - A state of complete physical, mental, and social well-being and not merely the absence of disease, or infirmity - is geformuleerd in een tijd waarin infectieziekten de boventoon voerden, nu hebben we vooral – wereldwijd - te maken met ouderdoms- en chronische ziekten.  De huidige gezondheidsdefinitie leidt tot over- en doorbehandelen.
  • Huber komt na kwalitatief en kwantitatief onderzoek met een definitie die aansluit bij de tijd: Positieve Gezondheid. Hierin staat de mens centraal, niet de ziekte. Met name is de mate waarin een mens in staat is regie over het eigen leven te voeren, bepalend.
  • Positieve Gezondheid bestaat uit zes pijlers – lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, sociaal/maatschappelijk participeren, kwaliteit van leven, spirituele/existentiële dimensie en mentaal welbevinden.
  • De beoordeling ervan door de patiënt zelf geeft aan hoe gezond diegene is. In dit model staat de gehele mens centraal en is veerkracht de hoofdzaak.
  • Huber werkt dit model en de werkwijze voor zorgprofessionals die hierbij hoort, verder uit met ondersteuning van onder meer de VU en VGZ. De WHO is geïnteresseerd.