In de zorg is sprake van verschotting van data. Dat moet snel veranderen om zinnige zorg te kunnen leveren.

Nicky Hekster, IBM Benelux Technical Leader Healthcare & Lifesciences, benadrukte zo mogelijk nog sterker dat de zorg nu echt BD serieus moet gaan nemen. Als snelle data met elkaar zijn verbonden, zal dat leiden tot het geven van betere, zinnige zorg. De enorme hoeveelheid data die patiënten produceren over hun lifestyle en gezondheid op facebook, twitter, platforms, blogs en via wearables, apps en swallowables, geeft buiten de muren van de ziekenhuizen een enorme cloud aan bruikbare patiëntengegevens.
Hekster voorziet dat artsen niet genoeg tijd zullen hebben om de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied bij te houden. Daarom ontwikkelt IBM Watson, een cognitief computersysteem dat grote hoeveelheden data analyseert en zo een intelligente sidekick voor artsen is. Zorgprofessionals kunnen Watson gebruiken als een tool dat de nieuwste ontwikkelingen en kennis bij hen brengt en zelfs suggesties kan geven voor een diagnose of behandelplan. Op die manier kan de arts sturen op de allernieuwste data.

‘We moeten de data die patiënten zelf produceren gaan gebruiken’ 

  • Het doel van BD is: wijsheid en kennis aan die data onttrekken
  • In de zorg is nog sprake van verschotting van data. Dat moet snel veranderen om zinnige zorg te kunnen leveren.
  • Digitalisering en informatie verzamelen is al vroeg begonnen in ziekenhuizen. Nog steeds gebeurt dat binnen de ziekenhuismuren, maar de wereld verandert. Patiënten produceren gigantisch veel data over zichzelf en ziektes op facebook, twitter, platforms et cetera. Die verkrijgen ze via wearables, apps, swallowables en dergelijke.
  • Die data moeten we verbinden met de data in de zorg, zodat we uiteindelijk kunnen gaan voorspellen en optimaliseren en daardoor de beste zorgkeuzes gaan maken, opschuiven naar gepersonaliseerde zorg.
  • Om artsen te helpen met het bijhouden van alle benodigde informatie om tot goede zorg te komen, is er de homo digitalis. Daarop moet u snel een visie ontwikkelen.
  • IBM ontwikkelt ‘Watson’, een cognitief computersysteem dat enorme hoeveelheden data analyseert en interpreteert. Dat kan in uw zorgstrategie worden ingepast. U kunt Watson gebruiken als een tool dat de nieuwste kennis bij u brengt en suggesties geeft voor een diagnose of behandelplan. Zo kunt u sturen op nieuwe data.
  • Heb de moed en voer regie op vergaring en gebruik van data. Dat kan de zorg betaalbaar houden.
  • Begin hiermee ook in de opleidingen: toon de studenten dat er buiten iets aan de hand is.

In de discussie hierna kwam de vraag aan de orde wat Watson zou kunnen betekenen voor de zorg in de toekomst. Heel veel geneeskundige beslissingen zijn hefbomen, het kan zijn dat ooit de analyse van de computer beter is dan die van de radioloog. Of de internist. De vraag voor de bestuurders is: hoe krijgen we dit georganiseerd? Alle ingrediënten zijn er, maar hoe formuleren we onze antwoorden hierop, hoe passen we dit in, hoe kunnen we dit implementeren en hoe gaan we onderling samenwerken?