Deel 3

Deelnemers zijn het ermee eens dat in deze ontwikkelingen het morele leiderschap van de professionals heel belangrijk is. Verwezen wordt naar de opvattingen van Donald Berwick: het gaat om de professional die het samen met de patiënt moet doen, leidend daarin moet zijn. Moreel leiderschap houdt ook in dat professionals onderkennen dat het werk anders wordt, dat het gaat om samenwerken, ook in netwerken over het huis heen, en dus ook een deel van de autonomie opzeggen. Daarbij helpt het als medisch specialisten in loondienst zijn, zij zijn dan eerder bereid om met het huis mee te denken.
Aandacht wordt gevraagd voor de complexiteit van samenwerkingen tussen cure en care en het ontlasten van SEH door in wijken een goede infrastructuur neer te zetten waarin huisartsen en wijkverpleegkundigen intensief samenwerken. Ondanks het feit dat onze kennis van de werkelijkheid niet optimaal is, is het toch onze academische opdracht om na te denken over manieren om de zorg als geheel goed neer te zetten.
Natuurlijk lopen we daarbij tegen problemen op wat betreft bijvoorbeeld financiering en de Inspectie die de innovaties moet volgen. Maar, eindigde Leon van Halder het debat: “Het is echt allemaal op te lossen. Ook binnen het huidige systeem. Belangrijk daarbij is dat alle spelers in de sector en zeker ook de zorgverzekeraars, het innovatieve concept onderschrijven.”