Echt een kwestie van heel anders kijken

Ten Hoonte stelt dat bestuurders moeten weten wat er gaande is in de maatschappij en wat dat betekent voor mensen en hun werk: “Alles verandert, we kunnen de dingen niet meer op dezelfde manier doen. We moeten mensen betrekken bij de organisatie. MVO is overal. Waar we ook actief zijn, we dragen bij aan de maatschappij door wie we zijn.”
Als je beter kijkt: wat gebeurt er eigenlijk precies in de wereld, en hoe kunnen we dat vertalen naar onze instituten en organisaties? Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt?


Er is sprake van vier grote ontwikkelingen die maken dat dingen niet meer zo zijn zoals ze waren:

  1. Demografische ontwikkeling
  2. Technologie, waardoor onder meer veel werk is verdwenen
  3. Globale en lokale ontwikkeling
  4. Duurzaamheid.

Ten Hoonte: “Onze kinderen worden mogelijk 125 jaar oud. Dat heeft effect op hoe ze leven. Ze reizen veel, proberen dingen uit. Wat wij na ons pensioen doen, doen zij ervoor. We moeten ons dus andere vragen stellen. Mensen bepalen tot waar en wanneer en hoe ze meedoen, participeren. Belangrijk daarbij is hoe het met je vitaliteit staat, of je een netwerk hebt en hoe het staat met je veranderingsvermogen.”
Hoe gaan we die ontwikkelingen organiseren? Hoe gaat de overheid daarmee om? Wat wordt het? Dat weten we niet. Ook de snelle ontwikkeling van techniek is doorslaggevend. Vraag u af of u in de toekomst de nieuwste technieken kunt begrijpen of hoe u dat moet leren. Vraag u af of het bedreigend is dat Google en andere bedrijven wel de nieuwste technologische ontwikkelingen beheersen en u niet.

Tech&touch: technologie met een menselijke touch
Ten Hoonte benadrukt dat wij vanuit ecosystemen moeten denken en roept op om technologie te leren begrijpen en in te zien dat technologie de wereld op zijn kop zet. “Ga ermee experimenteren!”
Technologie, stelt Ten Hoonte, doorbreekt ook de hiërarchie: jongere collega’s snappen zaken die u niet meer begrijpt. Hoe ga je beide kennisniveaus combineren? Daarnaast democratiseert technologie. Met een 3D-printer start je al een bedrijf.
We zetten technologie nu in om ons businessmodel te optimaliseren. Maar vraag je af hoe techniek zich verhoudt tot mensen, uw medewerkers. Ten Hoonte spreekt over het Tech&Touch model, technologie met een menselijke touch. Experimenteer, ontdek hoe dat werkt, wat er in uw instelling ontstaat.
De wereld ligt open, er ontstaat een nieuwe middenklasse. Bent u snel genoeg om daarop te reageren? Zijn wij snel genoeg, of worden we Urk? En aan de andere kant is er de trend van lokalisering: de zachte kant, ‘hoe werk ik prettig, kom ik mensen tegen’? Er is ook sprake van high end global en low end global: door de ontwikkelingen ontstaan naast de grote organisaties talloze nieuwe, kleine neringen van winkeltjes en diensten.

Het aanpassingsvermogen van mensen, dat moeten we organiseren
Wat is profit in de toekomst? Aandeelhouders willen nu groei voor hun profit, maar als profit staat voor aandacht voor alle stakeholders van een organisatie: kan dan iedereen gelukkig worden van de profit? Wij weten het niet. Lossen we dit op vanuit het ecosysteem? Ten Hoonte: “We gaan ergens heen, we zijn bezig. Niet meegaan, niets doen, dat kan niet meer.”
Gaan we naar een adult to adult-maatschappij, waar mensen het heft in eigen handen kunnen nemen, wat betreft wonen, werk en zorgen voor zichzelf, en daarbij worden ondersteund door instellingen? Ten Hoonte: “Kijk naar de echte ontwikkelingen in de samenleving, onderken wat er speelt onder die krantenkoppen. Ontstaat er een tweedeling onder de bevolking? Is er een deel dat de ontwikkelingen leuk vindt en mee gaat en een deel dat niet meegaat? Kortom passen we ons aan de ontwikkelingen en de snelle samenleving aan? Onderzoek hoe dat zit bij u, bij uw instelling. Het aanpassingsvermogen van mensen, dát is wat we moeten gaan organiseren. Wat is dan voor uw organisatie de volgende stap? Waar kan uw organisatie van betekenis zijn? Wat wil die burger? Het is nog niet helder hoe de samenleving zich ontwikkelt, instituties hebben daarom grote vragen.
Dat de maatschappij een andere wending neemt is duidelijk. Kies daarin vrijmoedig uw positie, zoek ‘de plek der moeite’ op: durf leerprocessen aan, reflecteer daarop en overtuig de buitenwereld ervan hoe we het systeem kunnen veranderen naar een mooie toekomst die voor ons ligt.