Conclusies Marjanne Sint

Na de eerste congresdag benadrukte voorzitter Marjanne Sint onder meer dat we vooral onze cliënten moeten leren kennen. Om maatwerk te kunnen leveren. Naar aanleiding van de lezing van Frans Feldberg over BD, vroeg Sint zich hardop af: “Zijn wij nog de stokers op de trein in de UK, in het begin van de 20e eeuw? En wat betekent dat? Dat weet ik niet. We moeten doen wat we moeten doen, maar alsjeblieft met het oog op de volgende generatie, die heel anders dan wij connecten, elkaar informeren et cetera. Misschien is ons organisatiemodel van de zorg wel aan z’n eind. Food for thought…”
Op de tweede dag constateerde Sint dat we nu echt data met elkaar moeten gaan delen. Er zijn grote veranderingen gaande wat dat betreft. Ook een verandering: de omkering van instituut naar patiënt: “De persoon staat nu aan de voorkant. Dat is een echte kanteling: de route van de patiënt is het uitgangspunt, zoals Melvin Samsom dat doet in Stockholm.”
Sint’s take home-message: er is buiten onze zorginstellingen zoveel gaande dat ze van invloed zullen zijn op de werking en organisatie van onze instellingen. Sluit daarbij aan met durf en moed.”