Doordat de zorg in handen is van de staat, is het relatief eenvoudig om grote stappen te maken

Melvin Samsom, CEO van het Karolinska Universiteitsziekenhuis in Stockholm, gaf een interessante inkijk in de organisatie van het Zweedse gezondheidssysteem. Hij toonde ons de voordelen van een volledig door de overheid gestuurd en betaald systeem. Zelfs de medisch specialisten zijn er in dienst van de overheid. Deze organisatiewijze maakt het mogelijk dat er in korte tijd een enorme gezondheidshub verschijnt rond Stockholm. In dat nieuwe topziekenhuis organiseert Samsom de zorg vanuit de patiëntenflow.

‘Het ontwerp van Karolinska is volledig georganiseerd rond de patiëntenflow’

  1. De gezondheidszorg in Zweden staat bovenaan op vele lijstjes. Wat is zo bijzonder aan het Zweedse zorgsysteem?
  2. Gezondheidszorg in Zweden is voor iedereen betaalbaar en toegankelijk, want wordt betaald vanuit de belastingen. Er is daardoor geen relatie behandeling-kosten. De county council is eigenaar en financier (one owner – one providersysteem), de RvT is vooral adviserend, weinig controlerend.
  3. Karolinska bezit veel andere instellingen. Het ziekenhuis is in bezit van de county, de universiteit van de staat.
  4. Doordat de zorg in handen is van de staat, is het relatief eenvoudig om grote stappen te maken bij herverdeling van patiënten over ziekenhuizen én bouwen van nieuwe ziekenhuizen.
  5. Omdat Stockholm meer zorg wil leveren, bouwt Karolinska een nieuw ziekenhuis: Solna. Dit wordt een internationaal topziekenhuis dat in de top van de zorgpiramide zit, de rest van het zorglandschap past zich aan.
  6. Omdat de overheid de zorg bezit, is besloten direct een metrolijn en snelweg aan te leggen.
  7. In het zorgnetwerk zullen door de bouw van het topziekenhuis de komende jaren patiëntenstromen verlegd worden en zullen financiële middelen anders gerangschikt worden. De care zal meer naar de gemeentes gaan.
  8. Rond het nieuwe topziekenhuis ontstaat een enorme gezondheidshub waarin overheid en county samenwerken. Ziekenhuis en Instituut zullen de kern van de hub zijn, waar veel life science bedrijven zich zullen vestigen.
  9. Het ontwerp van Karolinska is volledig georganiseerd rond de patiëntenflow.
  10. Kern van de verandering: Patient Flow Captains zijn lijnverantwoordelijk voor de organisatie rond patiëntengroepen.
  11. Er gaat gestuurd worden op real time BD. Zorg is in Zweden al ver met BD. EPD bestaat al vijftien jaar, dat genereert veel gegevens die aangeven hoe de zorg presteert. Daarop kan beleid gemaakt worden en kunnen prestaties vergeleken worden. Transparantie is belangrijk. Hard tijd dat dit in Nederland ook gaat gebeuren.
  12. Er zijn nu 283 patiëntengroepen in kaart gebracht, het overgrote deel van de patiënten.
  13. In 2018 moet alles rond de patientflow zijn georganiseerd.