"Door beleid te koppelen aan technologie houden we de zorg betaalbaar en uitvoerbaar."

Nick Guldemond, Associate Professor Integrated Care & Technology gaf aan dat we BD hard nodig zullen hebben om de actieven in een vergrijzende samenleving te ontlasten van zorgtaken en zorg financieel houdbaar te houden. Daarom moeten we snel verbindingen leggen tussen beleid en technologie. Het kan niet anders dan dat we gaan naar zorg van meer verbondenheid en participatie. De eerstelijnszorg moet dicht bij de mensen plaatsvinden. Informatie is daarbij de cruciale factor: het kan niet langer zo zijn dat gemeente, huisarts, specialist et cetera gefragmenteerde informatie hebben over patiënten. Die informatie moet verbonden worden door het openstellen van de portalen. Voor patiënten moet die informatie beschikbaar worden, zodat zij die kunnen gebruiken voor zelfmanagement. Guldemond voorziet een grote rol voor technologie bij het streven naar twee extra gezonde levensjaren bij ouderen, lifestyle, zelfmanagement, home care, domotica en cure-ontwikkelingen. Maar pas als die apparatuur, die gegevens genereren, met elkaar in verbinding staat, profiteren we optimaal van die data. Op die manier creëer je een web van gegevens over een leefomgeving, waardoor die leefomgeving – school, wijk, zorgcentra et cetera – betrokken is en in verbinding staat met elkaar. Zo kunnen we zorg slim organiseren en betaalbaar houden. Guldemond benadrukte de urgentie en riep de deelnemers op zich – en zeker op bestuursniveau – hier volop mee te gaan bemoeien en een visie op deze ontwikkeling te formuleren.

‘Het verbinden van data gaat nu veel te langzaam’

  1. In de nabije toekomst moet één op de drie actieven zorg leveren aan ouderen. Dat legt te veel beslag op onze productiviteit. We moeten dat dus voorkomen.
  2. Door beleid te koppelen aan technologie, kunnen we dat handelen, naast maatregelen als verhogen van de pensioenleeftijd, weken aan het verlengen van de gezonde leeftijd met twee jaar en verbeteren van de efficiency van zorg.
  3. Dat laatste kan door zorg van meer verbondenheid en participatie te creëren: een netwerk van zorg in de samenleving. Met medische centra dicht bij de mensen.
  4. Om dat netwerk van zorg in de samenleving goed te laten functioneren, is goede informatie die voor iedereen beschikbaar is, cruciaal. Veel data zijn nu nog te gefragmenteerd aanwezig. Het verbinden van data en het openstellen ervan voor patiënten is van groot belang voor zelfmanagement en eigenaarschap van de gezondheid bij patiënten. Dat gaat nu veel te langzaam.
  5. Belangrijk: hoe je die verbinding en participatie ook organiseert: stel altijd de patiënt centraal.
  6. De technologie gaat een heel grote rol spelen in het verkrijgen van extra gezonde levensjaren, technologie speelt een grote rol in life style, zelfmanagement, home care, domotica en cure-ontwikkelingen.
  7. Via BD gaan al die zorg- en hulpapparaten met elkaar communiceren. Philips bouwt al software die apparaten met elkaar verbindt.
  8. Dat levert andere businessmodellen: de consumentenkant wordt gekoppeld aan de zorgkant. Daar moet u een visie op ontwikkelen.
  9. Haal de talenten in huis in uw zorginstellingen die u hierin verder helpen.
  10. Het logistieke systeem van de zorg verandert als we de zorg slim organiseren door betrokkenheid van de gehele leefomgeving. U moet daarover nadenken.
  11. Er is al veel data opgebouwd door jaren heen in de zorg, op alle niveaus. Maar die kennis vertaalt zich nog slecht naar dagelijkse geschiktheid. Daaraan moet u gaan werken.
  12. Real time interaction research & care zal ook de wijze van onderzoek veranderen. Diagnostiek en oplossing komen dichter bij elkaar door alle consumentenapparatuur. Consumenten kunnen thuis gezondheidsmetingen verrichten en oplossingen toepassen. Hoe gaat zich dat vertalen naar uw werkvloer?
  13. We beschikken in Nederland over een fantastische internetinfrastructuur. Maar we moeten er snel een gezamenlijke visie opmaken hoe we die op alle niveaus werkbaar maken.
  14. Om volop van BD te kunnen profiteren, moeten we alle data vertalen naar individuele gezondheidsplannen. Dat kan door alles met elkaar verbinden. Veel landen zijn daar al verder in dan Nederland.