Deel 3

Rekenschap afleggen is als pijler voor een goede performance onderbelicht. Aanbevolen wordt dat dit in de opleiding een groot gewicht gaat krijgen, omdat jong afgestudeerden anders ‘hun baas gaan nadoen’. Dit zou al in de bachelorfase aan de orde moeten komen.
De vraag wordt gesteld of we in rekenschap afleggen niet doorschieten. We moeten alles vier dubbel registreren: moeten we daar niet weerstand tegen bieden? Of zijn we dan aan het dweilen met de kraan open?
De marktwerking komt ter sprake: altruïsme zien we bijna niet meer, in de zorg moet flink worden verdiend. Kunnen we de marktwerking terugdringen? Opgemerkt wordt dat de marktwerking invloed heeft op de teloorgang van het professionalisme: alles moet afgerekend worden. Dokters moeten nadenken over rendement…
Eigenlijk is er geen sprake van marktwerking, wordt geconstateerd, want alles is dichtgeregeld. Dokters moeten weer in charge, we moeten een tegenbeweging vormen vanuit de corebusiness: zorgen voor. Van daaruit moeten zorgprofessionals hun kracht weer terugnemen. Daar zouden zorgprofessionals zich voor moeten organiseren. Ook zorgverzekeraars drukken de autonomie van de zorgprofessional weg: totdat je hebt bewezen dat je een bepaald product uit een bepaalde categorie terecht hebt gebruikt, bestempelt de zorgverzekeraar het gebruik ervan tot mogelijke fraude.