PGGM richt datacentrum voor HR op

PGGM ontwikkelt een expertisecentrum voor arbeidsmarktvraagstukken. Een data platform gaat zorgorganisaties helpen om trends te ontdekken en voorspellingen te doen over ondermeer de in- en uitstroom van personeel. Dat helpt hen bij het professionaliseren van het HR-beleid.

‘Het lijkt of het personeelsbeleid zo laag in de organisaties is neergelegd dat nieuwe medewerkers niet de juiste begeleiding krijgen. De uitstroom is groot, vooral in de leeftijdscategorie tussen 20 en 30 jaar,’ aldus Edwin Velzel, bestuursvoorzitter van PGGM.

Het nieuwe platform zal in het eerste kwartaal van 2020 live gaan. Werkgevers krijgen gratis toegang tot hun eigen geanonimiseerde data. Voor analysetools zal betaald moeten worden. Rond het platform wordt een pakket met services en diensten aangeboden. Daarnaast verkent de uitvoerder van de pensioenregeling voor de Zorg en Welzijn-sector in een reeks gesprekken de financieringsvraagstukken van de sector. Op tafel liggen bijvoorbeeld de mogelijkheden van de financiering van woningen voor zorgmedewerkers of het geven van voorrang op de (huur)woningmarkt aan mensen die in de zorg werken.

‘Ook de financiering van de transitie van de zorgverlening ligt misschien wel op onze weg,’ aldus Velzel. Hij verwijst naar de Fitch-rating van GGZ Noord-Holland Noord. ‘Als instellingen in het bezit zijn van zo’n rating wordt het voor PGGM eenvoudiger om een investering te doen.’