Openingsrede van Seneca-voorzitter Marjanne Sint

“Er verandert heel veel en het gaat heel snel”, zo begint Seneca-voorzitter Marjanne Sint in haar openingsrede. “ De zorg is in een fase van transitie omdat de samenleving verandert. En natuurlijk moet de zorg daarin mee. De tegenstelling ‘solidair’ of ‘privaat’ is een valse: we moeten zoeken naar een evenwicht tussen die twee. Daarbij wijkt de zorg af van andere dienstverleners. Omdat zorg zo dicht op de huid zit van iedereen, bemoeit ook iedereen zich ermee, vindt iedereen er iets van, stelt Sint.
Wat moeten wij bestuurders daarmee? Wij verhouden ons tot de wensen uit de samenleving. De essentie is dat we het goede behouden en tegelijkertijd de verandering zien en ons daartoe kunnen verhouden. Laten we geen deken over ons hoofd trekken maar de angsten in de samenleving zien.
Dát is de essentie van dit Seneca Congres: hoe verhouden wij bestuurders ons tot de patiënten, zorgorganisaties, overheid, kwetsbaren en alle andere partners in de zorg in deze tijd van transitie?
De samenleving is, stelt Sint, ‘wiebelig’ wat betreft gevoelens over ontwikkelingen in de zorg. “Niet gek bij een sector die dicht op onze huid zit.”