Hoe halen medewerkers in de zorg vitaal hun pensioen?

Carla Moonen zet in haar keynote het thema van dit Seneca Congres in het perspectief van vitaal ouder worden van zorgprofessionals. Bij vele zorgprofessionals zijn daar zorgen over: de pensioenleeftijd schuift verder op, terwijl hun werk zwaar blijft. Het ziekteverzuim is dan ook hoog. Daarnaast groeit de groep 60-plussers die in de zorg werkt, hard. Maar liefst 19% van die groep is dit jaar arbeidsongeschikt. Vele oudere zorgprofessionals haken af.
Aan de hand van voorbeelden toont Moonen aan hoe moeilijk het voor oudere zorgprofessionals is om de manier waarop zij werken te veranderen zonder dat collega’s dit direct voelen. Ook uit loyaliteit naar collega’s gaan ze door, maar ze maken zich grote zorgen of ze op deze manier hun pensioen zullen halen? Moonen: “Hoe serieus nemen wij bestuurders dit probleem? Geven wij deze mensen genoeg waardering? PFZW vindt dat belangrijk werk waardering verdient en zorgt voor een betere wereld en pensioen voor zorgprofessionals.”

Pleidooi voor een flexibel pension in de zorgsector
Hoe doet PFZW dat? PFZW wil het thema ‘vitaal met pensioen’ hoog op de agenda bij bestuurders zetten: Moonen: “Houd jullie zorgprofessionals ook op de hoogte van het feit dat er met pensioenen meer mogelijk is dan velen weten: deeltijdpensioen, eerder met pensioen… Help de zorgprofessionals met berekeningen hierover.”
Moonen pleit ervoor om met alle sociale partners een programma op te zetten onder de naam ‘Vitaal met pensioen’. “Laten we aandacht hebben voor best practices, samenwerken met TNO PreventNed.”
En hoe, vraagt Moonen zich af, staat de politiek hierin? Extra geld naar de zorg is mooi, maar kunnen we dat flexibel inzetten? Ook om mensen die in de zorg werken, te behouden? Laten politiek en sociale partners hun best doen om voor zware beroepen een flexibel pensioen te realiseren.
Hoe staat strategische personeelsplanning in de zorginstellingen op de kaart? De managers lossen blijkbaar de werkdrukproblemen niet op. Hoe gaan we dat wél doen? Dat brengt Moonen op cultuur en gedrag binnen de zorgsector: vele zorgprofessionals voelen zich niet gewaardeerd, blijkt uit onderzoek. Hoe halen zij dan wel gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd? Moonen eindigt met de oproep om deze zaken serieus op de agenda te zetten.
Tijdens de discussie hierna wordt duidelijk dat langer doorwerken door dit kabinet misschien wel te snel is ingevoerd en dat goed luisteren naar de professionals en hun problemen en ideeën, vaak tot veel minder ziekteverzuim leidt. Geconstateerd wordt dat gebrek aan autonomie op het werk een van de redenen is van arbeidsuitval. Dat is geen systeemdiscussie, maar wij als bestuurders moeten daar iets mee, wordt opgemerkt. Carla Moonen roept de congresdeelnemers op om ook op dit punt zelf het verschil te maken.