Opening

Hoe haal je in zo’n sector jonge medewerkers binnen die talent hebben? Ofwel: hoe winnen we ‘the war on talent’? Het HRM-beleid moet kantelen naar medewerkers- en klantgericht denken en jonge medewerkers moeten echte kansen krijgen. Ga vooral voor degenen met passie en talent: zij zijn degenen die hard willen werken, de veranderingen bijhouden en uw instelling verder kunnen brengen. En als het kan: maak met hen iDeals, persoonlijke werkafspraken, zodat zij goed in hun vel zitten en plezier aan hun werk beleven. Dan krijgt u goede nieuwe, loyale medewerkers. Maatwerk dus. Overigens geldt dat ook voor oudere medewerkers.
Lief zijn voor uw medewerkers: dat is hard nodig in onze snel veranderende samenleving. Haken we daarbij aan, of gaan we behoren tot de afvallers? Hebben wij bestuurders de learning agility om te durven en kunnen veranderen om zo onze organisaties in te richten volgens het Tech & Touch-model, met veel aandacht voor de techniek én voor de mens, zodat je maximale resultaten behaalt en medewerkers met een goede dosis dopamine hun werk doen? En kunnen een nieuw soort managers daarin een grote rol spelen? Ofwel: zijn wij in staat om het aanpassingsvermogen van mensen te gaan organiseren in de snel veranderende samenleving?
Daarnaast constateren we toch ook dat onze zorg nog steeds tot de beste van de wereld behoort. Maar de beeldvorming bij publiek en in de pers is slecht. Hoe kunnen we dat veranderen? Hoe kunnen we samen tegendrukken? Dat is ook van groot belang om jong talent aan te trekken, want mensen willen niet bij de losers behoren. We hebben alles in ons om tot de winners te gaan behoren. Laten we daarmee starten. En dat kan met kleine dingen, maar dóe het, onder het motto Start simply, simply start!

In zijn openingswoord refereert Olof Suttorp, voorzitter van Seneca Congres 2017, aan het thema van dit congres: ‘Kiezen voor de zorg. We hebben elkaar zoveel te bieden?’: “Een mooi thema! Laten we als een waar genootschap daarover intens spreken en ervoor zorgen dat we over twee dagen, als de deuren weer openslaan, verder zijn met deze vraag.”
Suttorp zet het congres in het licht van onze inspirator, Seneca. Is hij onze inspiratiebron? Zijn thema was: hoe moet je leven? Kunnen wij inspiratie halen uit zijn filosofie: de stoa? Beschouwen we ons thema in het licht van bovenstaande filosofie of in het idee dat we schapen zijn, zoals spreker Jef Staes zal betogen. Dàt is het contrast.