'Maak de dingen klein'

Laurens Waling is een van de oprichters van het Haagse bedrijf Part-up dat een marktplaats aanbiedt voor het organiseren van tijdelijke teams binnen een organisatie. Het is een manier om innovatieve projecten van de grond te krijgen. ‘Je moet de dingen klein maken,’ is de boodschap van Waling.

Veel innovatieve projecten stranden omdat medewerkers geen tijd hebben om nieuwe activiteiten te ontplooien naast het bestaande werk. Via de software van Part-up kunnen mensen hun interesses aangeven en voor een beperkt aantal uren intekenen. Automatisch wordt dan een match gemaakt met andere medewerkers en met mensen die afkomstig zijn van buiten de organisatie.

‘Je moet activiteiten per persoon zo klein maken dat een medewerker geen toestemming hoeft te vragen. Mensen kunnen zelf bepalen wanneer ze een nieuwe activiteit oppakken. Zo creëer je autonomie, kleine uitdagingen en voorbeeldgedrag voor andere mensen,’ aldus Waling. Het bedrijf Part-up is zelf georganiseerd als team met wisselende medewerkers.

De klanten zijn vooral organisaties die gewend zijn te werken volgens de Agile methode van korte trajecten met tussenevaluaties en doorontwikkeling. Volgens Waling wordt de matchingsoftware vaak gebruikt om ondersteunende processen efficiënter te maken. Vanuit de zaal wordt aangegeven dat deze werkmethode ook gebruikt kan worden om een ‘teamspirit’ te creëren.